четвртак, 30. новембар 2017.

Koliba kod Milunke - Zlatibor

Ovo je period godine kada volim da svratim na Zlatibor, svoju omiljenu planinu o čijem jednom restoranu sam vam već pisala. Mislim da je došlo vreme da vam predstavim jedan pravi etno raj na Zlatiboru. Vodim vas na ručak u Kolibu kod Milunke.

Koliba kod Milunke
U blizini samog centra, a opet izdvojena od gužve, okružena sa svih strana svim prirodni lepotama Zlatibora, nalazi se ovaj restoran. Enterijer kao i bašta uređeni su u strogom etno stilu što i jeste za očekivati od restorana koji se nalaze na planini. Po mom mišljenju bi svi planinski restorani trebalo da izgledaju ovako. Što bismo rekli - da me maneš sa fensi mestima na Zlatibiboru!

I kako dolikuje onako domaćinski, čim smo seli naručili smo po jednu rakiju te smo uz ukuse domaće Dunje (180 rsd) i Maline (180 rsd) rešili da dobro pregledamo jelovnik. 

Malina rakija

Meni je pravi domaćinski. Naravno tu su bila jela sa roštilja, razne pite, topla i hladna predjela, ali ono što me je posebno oduševilo bio je odeljak sa gotovim jelima gde u proseku porcija košta od 400 do 500 rsd, što je zaista povoljno. Mi smo odlučili da baš probamo dva gotova jela jer smatram da su baš ta jela pravi pokazatelj kakav je restoran (ako izuzmemo hleb). Izbor je pao na Zlatiborsku mućkalicu (400 rsd) i Prebranac sa kobasicom (390 rsd), a naravno tome je prethodila Teleća čorbica (220 rsd). Uz ova jela rešili smo da probamo njihove Pečene paprike (180 rsd) jer je sezona već uveliko počela. Porcije su zaista ogromne, i biće vam potrebno dosta truda da sve pojedete. Ukus je bio odličan, pravi domaći kako sam i očekivala. Zlatiborska mućkalica posebno me je oduševila svojim ukusom i načinom serviranja, i pretpostavljam da im je ovo jedan od glavnih specijaliteta kuće. Jedina zamerka bila bi na kobasicu za koju nam je konobar rekao da je domaća, ali sa čime se ja ne bih baš složila, ali dobro. Kada smo već kod konobara nama je zapao malo pogubljeniji koji je uz prebranac zaboravio da donese i kobasicu, pa ju je naknadno samo ubacio u jelo. Doduše da li je to greška konobara ili kuvara nije ni važno, poenta je da nije profesionalno odrađen taj deo posla. Ali bez obzira na epizodu - kobasica- uživali smo u svim ostalim đakonijama koje su zaista bile preukusne i fenomenalno spremljene.

Lepinje

Pečene paprike

Prebranac sa kobasicom

Zlatiborska mućkalica

Teleća čorbica

Koliba kod Milunke je jedno od onih mesta na kojima ćete se osećati kao kod svoje kuće i zato vam od sveg srca preporučujem da posetite ovo mesto. A ukoliko volite i zvuke tamburice, postoje večeri kada u ovom restoranu možete i da uživate uz živu muziku. Ja ću im se svakako sa sledećom posetom Zlatiboru opet vratiti, bilo muzike ili ne, jer ne mogu da zamislim da odem sa Zlatibora bez bar jednog obroka kod Milunke.

Voli vas vaša Nada by Gastro policija!!


NAPOMENA: Postoji mogućnost da je restoran uneo neke izmene u jelovnik do objavljivanja posta na blog.


_________________________________________________________________________

In this time of the year I like to visit Zlatibor, my favorite mountain, whose one restaurant I already wrote about. I think it's time to introduce you to a true ethno paradise on Zlatibor. I’m taking you to lunch at Koliba kod Milunke (Milunka’s cottage).
Koliba kod Milunke

The restaurant is located close to the center, and yet isolated from the crowd, surrounded by all the natural beauties of Zlatibor. The interior and the garden are decorated in a strict ethno-style, which is to be expected from a restaurant located in the mountains. In my opinion, all mountain restaurants should look like this. As we can say – can’t be bothered with fancy places in Zlatibor!

As soon as we found a table, we ordered rakia (fruit brandy), and while enjoying the taste of the home-brewed Quince rakia (180 rsd) and Raspberry rakia (180 rsd), we decided to take a look at the menu.

Raspberry rakia

The menu is rich. Of course, there are grill specialties, various pies, warm and cold appetizers, but what particularly excited me was a menu section with ready meals listed, and the portion costs from 400 to 500 rsd on average, which is a very favorable price. We decided to try two of the ready meals, because I think that these dishes indicate whether a restaurant is good or bad (if we exclude bread). We chose Zlatibor ratatouille (400 rsd) and Prebranac(baked beans) with sausage (390 rsd), and of course, we started with Veal chowder (220 rsd). With these dishes we decided to try their Roasted peppers (180 rsd) because the pepper season has already started. Portions are really huge, and you will need a lot of effort to eat everything. Everything tasted excellent, rich in flavor, as I expected. I was really amazed by the Zlatibor ratatouille, with its taste and its way of serving, I presume that this is one of the main specialties of the house. The only complaint would be on a sausage for which the waiter told us that it was homemade, but I wouldn't bet on it, but never mind. Speaking of  the waiters, we were served by one who was a bit disorganized, he forgot to bring a sausage that comes with baked beans, so he just put one on top of the dish afterwards. It doesn’t matter whether it was a mistake made by the waiter or by the chef, what’s important is that that part of the job wasn’t done professionally. But regardless of the episode - sausage - we enjoyed in all the other tasty tidbits that were really delicious and phenomenally prepared.

Buns

Roasted peppers

Prebranac(baked beans) with sausage

Zlatibor ratatouille

Veal chowder

Koliba kod Milunke is one of those places where you will feel at home, and therefore, I warmly recommend you to visit it. And if you like the sound of tambura(instrument), on some evenings you can enjoy live music in this restaurant. I will definitely visit them again the next time I come to Zlatibor, no matter the music, because I can’t imagine leaving Zlatibor without at least one meal at Milunka’s.

Love,  Nada Gastro police !!


NOTE: There is a possibility that the restaurant has made some changes to the menu prior to this post.

2 коментара:

  1. Površno i na nivou dečjeg školskog sastava. Bar da je mrva profesionalnosti prisutna pa da se isprave greške u kucanju i pravopisu, kad je već dve ostalo amatersko... Ali nema ni toga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani,
      Gastro policija je blog koji kao svrhu ima deljenje iskustava iz restorana koje posetimo. Da malo više pratite različite vrste blogova primetili biste da stil pisanja bloga podrazumeva minimalizam, i da je svrha tekstova da bude čitak, jednostavan i sažet. A kada već pričate i o greškama u kucanju i pravopisu, bilo bi nam zadovoljstvo da nam pošaljete printscreen tih grešaka. Gastro policija je blog zabavnog karaktera, i bilo bi lepo da više širite ljubav oko sebe umesto mržnje.
      Veliki pozdrav od GP!
      P.S. Pročitajte malo bolje svoj komentar i obratite pažnju na svoje slovne greške.
      P.P.S Kao što vidite GP objavljuje sve komentare koje dobije, ali jednostavno nemamo vremena da baš istog trenutka objavimo svaki komentar koji nam pristigne.

      Избриши